OTKLJUCAJ BUDUCNOST DETETA! IZVOLITE OBRAZOVNE PAKETE ZA VRTICE, OSNOVNE I SREDNJE SKOLE - Ministarstvo prosvete Srbije i Incest Trauma Centar - Beograd

 

Postovane / Postovani,

 

na Evropski dan zastite dece od seksualnog nasilja, 18. novembra 2016., Incest Trauma Centar – Beograd je u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja odrzao Javno predstavljanje Obrazovnih paketa za ucenje o temi seksualnog nasilja nad decom namenjenih vrticima, osnovnim i srednjim skolama u Srbiji. Zahvaljujuci gostoprimstvu Beogradskog univerziteta, dogadjaj pod nazivom “OTKLJUCAJ BUDUCNOST DETETA!”odrzan je u Svecanoj sali Rektorata. Medju gostima-govornicima su bili i poslanici Parlamenta Srbije, Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Zenske parlamentarne mreze, kao i zamenica Zastitnika gradjana za prava deteta i rodnu ravnopravnost, koji su svojim visegodisnjim zalaganjem doprineli ovoj istorijskoj promeni u oblasti obrazovanja u najboljem interesu deteta.

 

Ovim korakom od sada deca i mladi u Srbiji uce o temi seksualnog nasilja nad decom kroz redovan postojeci nastavni plan i program od vrtica, preko osnovne do srednje skole.Obrazovni paketi imaju u sebi integrisane sledece teme: rodne uloge, razlicitosti i seksualno nasilje nad decom. Namenjeni su da iz njih jednako uce osoblje vrtica i skola, roditelji/staratelji i deca. Obezbedjuju znanja o prepoznavanju i reagovanju na seksualno nasilje, o sprecavanju seksualnog nasilja i intervenciji koju je neophodno preduzeti kad dete obelodani da je izlozeno seksualnom nasilju. Jer, kad ova znanja nisu od najmladjeg uzrasta sticana, deca su laka meta za pocinioce. Naglasak je na seksualnom nasilju u porodici.
 
Specificnost Obrazovnih paketa jeste da tokom redovnog skolovanja svojim sadrzajem prate korak po korak dete koje ce od sada o temi uciti pocev od svoje trece do osamnaeste godine, kao i da iz razreda u razred ‘docekuju’ decu koja nisu do ovog trenutka imala prilike da uce o temi seksualnog nasilja. Za osnovne i srednje skole,  izradjeni su sadrzaji u okviru 10 redovnih predmeta: Srpski jezik, Svet oko nas, Priroda i drustvo, Fizicko vaspitanje i skolski sport, Muzicko vaspitanje, Gradjansko vaspitanje, Biologija, Sociologija, Ustav i prava gradjana i Psihologija. Uz to, deo izradjenih resursa je posvecen primeni na casu odeljenjskog staresine, za osmisljavanje skolskih akcija i akcija u lokalnoj zajednici.
 
Za 27 autorki i autora na ceremoniji Javnog predstavljanja, pripremljene su Zahvalnice s potpisom ministra prosvete zato sto su izradili sadrzaje koji izlaze u susret potrebama zaposlenih u vrticima, osnovnim i srednjim skolama, roditelja/staratelja i dece. Proces nastavljamo sistemskim, masovnim obukama koleginica i kolega iz obrazovno-vaspitnih ustanova svih navedenih nivoa u cilju snaznog preventivnog i interventnog odgovora na seksualno zlostavljanje dece.
 
Ne postoji efikasnija prevencija seksualnog nasilja od ucenja o ovoj temi od vrtica do fakulteta. U Srbiji je to od sada stvarnost, cime prednjaci u odnosu na zemlje regiona i brojne evropske zemlje.
 
Koristite Obrazovne pakete u svom svakodnevnom radu i pozivamo vas da licnim aktivizmom doprinesete njihovoj distribuciji koju vrse Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja i Incest Trauma Centar – Beograd i sirite ih dalje svim koleginicama i kolegama, roditeljima i drugim odraslima koji brinu o deci!
 
Obrazovni paket za predskolske ustanove, roditelje i staratelje
 
 
Slajdovi uz Obrazovni paket za predskolske ustanove
 
Obrazovni paket za osnovne i srednje skole
 
 
“Zdravi izbori za decu” Komplementaran resurs Obrazovnim paketima za predskolske ustanove i skole

Video snimak Javnog predstavljanja Obrazovnih paketa 18. novembra 2016. je dostupan na

https://youtu.be/auQQFK2uEDk (1. deo) i  https://youtu.be/O34RPDQr-ss (2. deo).

Izradu Obrazovnih paketa su podrzali Canada Fund, Rekonstrukcija Zenski fond i World of Children Award.