20. novembar 2015. – Od prve Nacionalne studije do prve Strategije u obrazovanju za sprecavanje

seksualnog zlostavljanja dece u Srbiji!

 

Postovane / Postovani,

 

u prilogu je Finalna publikacija prve Nacionalne studije o drustvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji ciji je vlasnik, nosilac i narucilac Incest Trauma Centar - Beograd. Realizovale smo je u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Srbije i Centrom za promociju zdravlja zena iz Beograda. Rezultati Nacionalne studije su, u saradnji sa Zenskom parlamentarnom mrezom, predstavljeni u Parlamentu Srbije 26. septembra 2015.

 

Prva Nacionalna studija je osnov za izradu prve Strategije u obrazovanju za sprecavanje seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji koju smo zajedno sa Zenskom parlamentarnom mrezom, i uz ucesce ministra prosvete i zamenice Zastitnika gradjana za prava deteta i rodnu ravnopravnost, predstavile u Parlamentu Srbije 18. novembra 2015., obelezavajuci - od strane Saveta Evrope prvi put ove godine ustanovljen - Evropski dan protiv seksualnog nasilja nad decom.

 

Autorke prve Strategije u obrazovanju za sprecavanje seksualnog zlostavljanja dece su iz Ministarstva prosvete (Biljana Lajovic, Smiljana Grujic i Gordana Medenica) i iz Incest Trauma Centra - Beograd (Dr Ljiljana Bogavac, Dr Stanislava Otasevic, Dusica Popadic i Snjezana Mrse). U prilogu je dokument koji je predstavljen u Parlamentu Srbije.

 

Naglasavamo da su:

- U prvoj Nacionalnoj studiji uzeli ucesce: 2053 ucenika/ce i 532 roditelja, kao i 247 osoba koje su u okviru Tima Nacionalne studije licno ulozile svoj rad da se sprovede proces istrazivanja

- U prvoj Strategiji u obrazovanju uzele ucesce 553 osobe u Javnoj raspravi odrzanoj u 11 gradova u cilju izrade Strategije u obrazovanju (od toga 161 ucenik/ca), kao i drzavne ustanove i organizacije, pojedinke i pojedinci koji su dostavili svoje sugestije i komentare na Nacrt Strategije.

 

Incest Trauma Centar - Beograd se zahvaljuje svakoj / svakom ponaosob za direktan doprinos da u ovoj godini tema seksualnog nasilja zauzme znacajno mesto na javnoj agendi. 

 

Aktivnosti su realizovane uz finansijsku podršku Evropske Unije kroz Program podrške civilnom društvu iz 2013. god.